Blog

22 feb
Geschreven door: Norbert Bol
Lees meer
13 feb
Geschreven door: Edwin Douwes
Lees meer
01 feb
Geschreven door: Maarten Schäffner

Een blog over de kosten van klimaatverandering in euro’s…

Klimaatverandering en CO2-reductie zijn termen die we steeds vaker tegen gaan komen op TV en in de krant. Om de aarde te behoeden voor een gemiddelde temperatuurstijging van 2 graden (Klimaatakkoord 2015) moet er in alle branches CO2 worden gereduceerd. Het reduceren van de CO2-uitstoot nú, is 5 maal goedkoper dan de schade vergoeden in 2050 (Nicholas Stern). Iedereen heeft het erover: een ton CO2... Maar wat is dat nu eigenlijk?? En wat is de maatschappelijke waarde daarvan?

In deze blog vertaal ik CO2 naar de menselijke maat en bereken ik de impact op de maatschappij in euro’s.

Lees meer
28 jun
Geschreven door: Elma van Beek

Een gast-blog van Elma van Beek, voorzitter van de werkgroep duurzame stedelijke ontwikkeling BNSP/NVTL, bestuurslid van de BNSP en directeur van Stichting de Levende Stad.

 

Lees meer
31 mei 2017
Geschreven door: Niels van Geenhuizen

Een gast-blog van Niels van Geenhuizen van Arcadis over waarom de overheid aan zet is in de strijd tegen klimaatverandering…

 

Nieuwe overheidsregels kunnen een optimale werking wel versnellen. Daarom pleiten wij voor een Duurzaam Regeerakkoord. Want klimaatverandering laat niet op zich wachten. Het zou mooi zijn als er een variabele bijtelling voor leaseauto’s zou zijn (bijtelling naar gelang gebruik van de auto), of als de NS-business card wél in het weekeinde gebruikt kan worden. Of wat dacht u van lage BTW tarieven op alles wat met de fiets te maken heeft, afschaffen van belastingvrije kilometervergoedingen (worden met name als verkapt salaris gebruikt) en noem maar op.

Lees meer
25 februari 2017
Geschreven door:

Een gast-blog van Otto met de belangrijkste redenen waarom de infra-sector moet innoveren…

Er zijn vijf redenen om veel sneller te innoveren in de droge infrastructuur. En dat is wat mij betreft niet langer een vrijblijvende keuze, maar een sectorbrede verantwoordelijkheid om vijf grote maatschappelijke trends het hoofd te kunnen bieden. Wil jij weten welke dat zijn en wat jij kan doen voor adaptieve duurzame oplossingen en nieuw vertrouwen in een veranderende wereld? Lees dan dit artikel.

Trefwoorden: CO2, Innovatie

Lees meer
23 januari 2017
Geschreven door:

Onderzoeken verwachten dat Biomimicry wereldwijd een grote economische impact gaat hebben én kan bijdragen aan het versneld bereiken van een circulaire economie...…

Biomimicry is innovatie die geïnspireerd is door de natuur. De Griekse woorden bios (leven) en mimesis (imiteren) verklaren dit woord. Biomimicry gaat over wat je kan leren van de natuur i.p.v. wat je er uit kunt gebruiken. Staan Biomimicry en Circulaire Economie tegenover elkaar, of zijn er juist kansen?

Lees deze korte blog van Cirkellab.

Of lees een eerdere blog over Biomimicry: Hoe kan de natuur bijdragen aan onze duurzame ontwerpen? En wat is biomimicry?

Trefwoorden: Duurzaam Ontwerpen, Circulaire Economie

Lees meer
29 oktober 2016
Geschreven door:

Een blog over het slim nadenken over CO2-reductie in ontwerpprocessen…

Vorige week werd bekend dat Nederland door een herberekening weer op schema ligt om 25% CO2-reductie te behalen ten opzichte van 1990 (klimaatzaak URGENDA, 2015). Het grootste deel van de CO2 wordt uitgestoten door kolencentrales. De bouwsector neemt echter ook 33% van de landelijke CO2-uitstoot voor haar rekening door voornamelijk verwarming, koeling en energieverbruik (MVO-NL). Als ingenieur merk ik dat projectleiders in bouw- en civieltechnische projecten nauwelijks bewustwording hebben voor CO2 reductie en de noodzaak daarvan. Terwijl ontwerpers in ontwerpprocessen flinke reductie kunnen veroorzaken door slimme keuzes! Het maken van bedrijfsmatige CO2-voetafdrukken, dat kunnen we nu wel.. – het wordt tijd voor ‘CO2-vriendelijk ontwerpen’!

In deze blog beschrijf ik de noodzaak voor ontwerpers om CO2-vriendelijk te gaan ontwerpen en probeer ik handvatten te geven hoe dit aan te pakken...

Trefwoorden: CO2, Tools/Instrumenten, Duurzaam Ontwerpen

Lees meer