Overheid aan zet in strijd tegen klimaatverandering

Een gast-blog van Niels van Geenhuizen van Arcadis over waarom de overheid aan zet is in de strijd tegen klimaatverandering…

 

Nieuwe overheidsregels kunnen een optimale werking wel versnellen. Daarom pleiten wij voor een Duurzaam Regeerakkoord. Want klimaatverandering laat niet op zich wachten. Het zou mooi zijn als er een variabele bijtelling voor leaseauto’s zou zijn (bijtelling naar gelang gebruik van de auto), of als de NS-business card wél in het weekeinde gebruikt kan worden. Of wat dacht u van lage BTW tarieven op alles wat met de fiets te maken heeft, afschaffen van belastingvrije kilometervergoedingen (worden met name als verkapt salaris gebruikt) en noem maar op.

 

Spitsbergen

Rondom Spitsbergen zijn concrete plannen bedacht en voorstellen ontwikkeld. Al deze plannen helpen ons stappen te zetten. Want de 20 procent van duurzame koplopende bedrijven doen het toch wel, ook zonder overheid. We moeten echter de overige 80 procent ook mee zien te krijgen. En wat werkt nu beter dan de juiste fiscale regelingen?

 

Nederland

Goed, en terug naar Nederland. Als we de klimaatdoelstellingen in Parijs willen halen, moet onze CO2 footprint in Nederland in 2050 ongeveer 80 procent verminderen ten opzichte van 1990. Dat lijkt heel lastig, maar zo ingewikkeld is dit voor het bedrijfsleven echt niet. Immers als je beredeneert dat ieder bedrijf verplicht is om jaarlijks 1 tot 2 procent reduceren (branche afspraken, meer jaren afspraken energie efficiency) en je doet dat zestig jaar, zitten we ruim op die 80 procent en misschien zelfs wel meer… Maar doen we dat ook? Koplopende bedrijven wel, maar vanuit de overheid zie ik niets!

Ik hoor u denken: makkelijk praten… Ik werk bij Arcadis. Wij hebben ook een CO2 doelstelling; de hoogste in onze branche van grote ingenieursbureaus. In 2020 willen wij 40 procent van onze CO2 uitstoot gereduceerd hebben. En dan niet ten opzichte van 1990, maar ten opzichte van 2010! Dat is 40 procent reductie in tien jaar. Daarmee pakken we de helft van de totale doelstellingen die in Parijs zijn afgesproken. Eitje! Je moet er wel structureel mee aan de slag. Daarmee zijn we trendsettend in onze branche.

  

Doelstelling

Kunnen we dan geen hoger doel stellen? Zeker kan dat. Maar daar komt de overheid bij om de hoek kijken. Nu doen we alles min of meer met gesloten portemonnee. Sommige maatregelen kosten een beetje, anderen leveren fors op. Minder energie verbruiken is óók kosten besparen. Wat we merken, is dat onze footprint op mobiliteit minder snel daalt dan bij onze gebouwen. Dat komt vooral door reizen per auto en het vliegtuig. Wij kunnen niet morgen zeggen: we reizen niet meer naar onze klanten. Dan gaan die klanten naar een ander. Maar wél kunnen we kiezen voor elektrisch vervoer of meer met OV/ fiets. En dan kom ik weer terug waarmee ik begon. Bedrijven zijn al druk bezig. Overheid: nu zijn jullie aan zet. De formatie is geklapt maar klimaatverandering laat niet op zich wachten.

 

Over de auteur: Niels van Geenhuizen is programmamanager Duurzaamheid bij Arcadis. Hij reisde recent met een delegatie uit het bedrijfsleven mee om de effecten van klimaatverandering met eigen ogen te bekijken. 

 

 

 

Geschreven door: Niels van Geenhuizen op 31-05-2017

Log in om een reactie te plaatsen!


Reacties:

Er zijn nog geen reacties geplaatst.