Iedereen kan energie besparen op noodverlichting

Dag en nacht, ook buiten werktijd, dient een vluchtroute goed zichtbaar te zijn. Het is voor veel organisaties dan ook een hoge kostenpost. In Nederland hebben we zo'n 8 miljoen vluchtwegbordjes, waarvan 5 miljoen voor aanduiding en 3 miljoen voor verlichting van de vluchtroute. Zogenaamde combinatiearmaturen zorgen voor beide. Zo'n 75% hiervan werkt nog steeds op basis van TL-verlichting met batterijen. Het verbruik van zo ?n bordje is ongeveer 14 Watt per uur. Per etmaal komt dit neer op 336 Watt en per jaar op maar liefst 123 kWh. De CO2 uitstoot van zo'n bordje per jaar bedraagt hiermee 76 kg. Dit is alles behalve duurzaam en slecht voor het milieu.

Tritium Lights van Escape Light zijn permanent verlichte bordjes, gebaseerd op de werking van tritiumgas. Deze bordjes worden toegepast als vluchtrouteaanduiding zonder dat aparte noodstroomvoorziening noodzakelijk is. Ze werken volledig zonder accu’s, lampjes en aansluitkabels en geven toch licht gedurende 15 jaar (en langer).

Stel dat we morgen alle 3.5 miljoen conventionele bordjes in Nederland vervangen door onderhoudsvrije (zonder batterijen) stroomloze vluchtwegaanduiding dan is dit het resultaat:

Een energiebesparing van 430 miljoen kWh per jaar en 23 miljoen kilo minder CO2 uitstoot. (54 gram CO2/kWh)

Ter illustratie; 510.000 bomen moeten een jaar lang groeien om deze CO2 uitstoot te compenseren. Dat is gelijk aan een bos van ongeveer 115 hectare!

 

 

 

Geschreven door: J Dijkema op 30-05-2018

Log in om een reactie te plaatsen!


Reacties:

Er zijn nog geen reacties geplaatst.