Rapporteren

OVAM SIS-Toolkit

Aantal weergaves: 1403

Aantal gebruikers: 0

Tool is gratis

Download

Informatie:

De OVAM SIS-Toolkit is een ontwerpinstrument om duurzaamheidsprincipes beter te integreren in innovatie- en designprocessen. 'SIS' staat voor 'Sustainable Innovation System'.

Het ontwerpen van een product of dienst is in wezen altijd een proces van waardecreatie. De OVAM SIS Toolkit wil de waardecreatie vergroten door naast de traditionele financiële waarde, ook  natuurlijke, menselijke, sociale en intellectuele waardecreatie in beschouwing te nemen.

span style="line-height: 1.3em;">De tool biedt een creatieve ondersteuning voor mensen op zoek naar duurzame oplossingen in alle aspecten van ondernemerschap en design. Het heeft de ambitie verder te gaan dan de louter ecologische dimensie. 

De OVAM SIS Toolkit vormt een matrix. Deze matrix visualiseert en stelt de verschillende waarden tijdens het ontwerpproces in vraag. 

Vijf categorieën (menselijk kapitaal, intellectueel kapitaal, financieel kapitaal, sociaal kapitaal en natuurlijk kapitaal) worden tegen 6 verschillende perspectieven (Ambitie, behoeften, ontwerpproces, productie, distributie en gebruik, einde van de levenscylus) gezet.

span style="line-height: 1.3em;">Praktisch kan dit instrument tijdens de gehele design procedure worden gebruikt, en dit door zowel ontwerpers, adviseurs, CEO's en marketeers.

Elke stap van de levenscyclus van het product of dienst wordt besproken. De tool kan gebruikt worden op verschillende manieren, bijvoorbeeld tijdens een brainstormsessie, of gericht zijn op een specifiek onderwerp met specifieke deskundigen.

span style="line-height: 1.3em;">Gemakkelijk bruikbare overzichtskaarten, de zogenaamde OVAM SIS Cards, worden gebruikt tijdens deze brainstormsessies en geven duidelijk inzicht in de verschillende perspectieven en categorieën.

span style="line-height: 1.3em;">OVAM leidde en certificeerde professionele begeleiders op om de OVAM SIS Toolkit in bedrijven die op zoek zijn naar duurzame oplossingen, te implementeren. Ook organiseert de OVAM workshops voor werknemers, om ze in staat te stellen de OVAM SIS Toolkit in hun eigen bedrijf toe te passen. 

strong style="line-height: 1.3em;">Over de ontwikkelaar:

De OVAM is de Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij. Door het verzekeren van een duurzaam beheer van stofstromen en afvalstoffen, door het voorkomen van bodemverontreiniging en door de realisatie van de bodemsanering, draagt de OVAM bij tot een beter leefmilieu en daardoor tot een hogere levenskwaliteit.

Tags

Professionals,Nederland,Belgiƫ,Web-applicatie,vrij verkrijgbaar,vrij toepasbaar,Sociaal & MVO

Schrijf een review

Je kunt een review plaatsen als je een account hebt. Het maken van een account is gratis en heel makkelijk.